torsdag 28 januari 2010

Gothia Cup i Kungsbacka

Besökte igår Gothia Park Academy, som är inrymd i BK Häckens nya anläggning på Hisingen. Fick en rundvandring i de nya fina lokalerna. En tråkig reflektion var dock att man måste skydda sig mot skadegörelse nattetid. Att inget skall få vara ifred.
Diskuterade kring Gothia Cups delar i Kungsbacka till sommaren med Lena Rönnefors och Anne Börjesson. Det är viktigt att Kungsbacka fortsätter att vara en del i denna fantastiska turnering, både med planer, utspisning och övernattning. Turneringen sätter Kungsbacka på världskartan och gynnar det lokala näringslivet! Vi diskuterade också den förfrågan vi hade med oss från Drakensteins kommun i Sydafrika, att ha ett utbyte inom fotbolls "Cupandet". Vi får chansen att låta företrädare för Drakensteins kommun och Gothia Cup ledningen träffas när vi får Sydafrika besök i mars/april.

måndag 25 januari 2010

Världsunik sopbil visas i Kungsbacka

Idag har Kungsbacka kommun, Renova och Volvo Truck Center visat upp den nya sopbil som kommer att tömma Kungsbackas invånares sopor. Det nya med denna bil är att den är en konventionell dieselsopbil, som konverterats för att gå även på gas. Bilen är världsunik! Den körs på grön gas och 100% RME. Detta gör att det blir Sveriges mest miljövänliga sophämtning. Vi kommer också att hämta upp våtsopor i ett separat fack i bilen, som sedan kommer att användas för framställning av biogas. Snacka om kretskopp! Bilen hämtar sitt egna framtida bränsle! Vi får, lägre bränsleförbrukning, mindre utsläpp av CO2 och en bättre arbetsmiljö för personalen. Priset för bilen är visserligen lite högre, men vinnaren är miljön. Kungsbacka kommun har även fått KLIMP bidrag för att skaffa dessa första bilar. I april blir det en visning av fordonen för Kungsbackas invånare.

onsdag 20 januari 2010

Hjärt lungräddning

I Kungsbackas kommunhus finns nu en"hjärtstartare", en defibrillator. Personalen i medborgarkontoret, kommunstyrelsens förvaltning och kommunalråden har gått igenom utbildning i hjärt- lungräddning. Vi hoppas att kommunhuset på detta sätt skall bli en hjärtsäker plats. Jag hoppas att övriga förvaltningar i huset skall följa exemplet och ge medarbetarna denna utbildning.
Jag har tidigare skrivit om försäljningen av ett bostadsbestånd till de boende. Igår beslutade kommunstyrelsen i Kungsbacka att föreslå kommunfullmäktige att godkänna försäljningen.
Ett annat viktigt beslut var att avsätta pengar för ytterligare kommunala ferieplatser i sommar. Arbete för ungdomar är viktigt!

torsdag 14 januari 2010

Varför klarar inte svensk tågtrafik vintern?

Ni som läste om mina öden igår kanske undrar detsamma som jag. Här kommer fortsättningen. Fyra timmar försenad anlände jag till Transportforum i Linköping efter det att SJ satt oss i en taxi i Katrineholm för att via Norrköping av leverera oss till Linköping. Toppen taxiförare. Säker och behaglig resa.
Samma sak på vägen tillbaka till Kungsbacka. Inställda tåg. Lång vätetid i en kall stationsbyggnad i Katrineholm. Havererade tåg, så att X2000 tåget till Halmstad stoppade i Göteborg och det blev ersättningsbuss. En arbetsdag där jag lämnade min bostad 05.30 och steg in genom dörren 00.30 dagen efter.
Beträffande ärendet i Linköping på Transportforum kan jag konstatera att i den session om det nya Trafikverket, där jag var en av presentatörerna , var alla rörande eniga om att verket kommer att ha alla möjligheter att bli ett lyft för kommuner, regioner och näringslivet framöver. Ett ha en samtalspartner gynnar samordning i det framtida samhällsbyggandet. Det konstaterades också att det är viktigt att det nya verket kommer in tidigt i den kommunala och regionala planeringen som en jämbördig part.

onsdag 13 januari 2010

Ödets ironi

Här sitter vi på X2000 en bit från Falköping på väg till Transportforum 2010. Första tåget från Halmstad inställt. Pendeln till Göteborg. X2000 från Göteborg till Stockholm såg vi lämna stationen när vi kom fram. Fick vänta innan SJ öppnade sitt kontor, men när vi väl kom in fick vi veta att nästa tåg skulle gå en timma senare, men detta tåg skulle inte stoppa i Katrineholm.
Eftersom det finns ett större antal personer som skulle till Transportforum, så blev det till slut beslutat att tåget trots allt skulle stanna släppa av oss. Tacksamt att vi inte behövde hoppa av i farten.
Kom iväg, men efter Falköping havererade en kontaktledning. Reparatör på väg!!! Går det inte att reparera blir det evakuering. Förhoppningsvis kommer jag till Linköping innan jag skall tala om det nya Trafikverkets betydelse för en kommun!?

tisdag 12 januari 2010

Fler platser för feriejobb mm

Moderaterna ställer sig bakom vår Gymnasie och vuxenutbildnings ansökan om ytterligare ferieplatser i sommar. Detta innebär en ökning med ca 50 platser jämfört med 2009.
Ett annat hett ämne som diskuterades idag var Eksta Fastighets AB´s försäljning av fastigheten på Basunvägen till de boende, som vill bilda en bostadsrättsförening. Detta ligger helt i linje med det moderata valmanifestet inför denna mandatperioden. Vi vill att man skall ha rätt att köpa och äga sin bostad. Vi vill dock inte gå ut och aktivt bjuda ut lägenheter till försäljning.
Seniorbostäderna i Åsa har nu tagit ett ytterligare steg framåt. Det finns nu ett förslag till en detaljplan och ett exploateringsavtal för antagande i Kommunfullmäktige nästa månad. Från moderat håll är vi mycket nöjda med att vi snart kan sätta spaden i jorden för ett nytt seniorboende i den södra kommundelen.

måndag 11 januari 2010

Start på en ny Blogg

Efter att ha ägnat en stor del av min tidigare tid åt att sprida min forskning och mina åsikter i artikel och bokform, har jag tänkt att försöka mig på även detta medium.
På den här bloggen skall jag publicera vad som händer i det politiska livet i Kungsbacka från min och moderaternas horisont, men också lite kring projekt och annat som står min omgivning och mig nära.